Een stralend witte glimlach, wie wil dat nou niet? Door van jongs af aan dagelijks goed te poetsen voorkomt u gaatjes, tandverkleuring en een slechte adem. Hoe u het gebit het best verzorgt, hangt af van de levensfase. Een baby heeft andere mondverzorging nodig dan een volwassene, en ook peuters en kinderen vragen om een eigen aanpak. We vertellen u graag per leeftijdsgroep hoe u op een goede en zorgvuldige manier poetst.
Zodra het eerste tandje doorkomt, begint ook de mondverzorging. Het melkgebit legt de basis voor een gezond blijvend gebit en verdient daarom vanaf het begin goede verzorging. Baby’s zijn nog te klein om zelf iets te doen, maar juist in deze fase is het belangrijk dat u een poetsroutine opbouwt. Niet alleen om het glazuur van de nieuwe kwetsbare tandjes te beschermen, maar ook zodat uw baby went aan een dagelijks poetsmoment. 1 keer per dag poetsen is in deze fase voldoende. Bij voorkeur ’s avonds, zodat de fluoride gedurende de nacht goed kan inwerken. Let naast het poetsen goed op wat uw baby drinkt. Geef na het poetsen alleen nog water en vermijd het gebruik van een fles met gezoete dranken of melk in bed. Zo voorkomt u zuigflescariës.
Poets 1 keer per dag, zodra het eerste tandje doorkomt. Het liefst ’s avonds voor het slapengaan, zodat de fluoride goed kan inwerken.
Start zodra het eerste tandje doorkomt, meestal rond de 6 maanden. Vroeg beginnen helpt bij de bescherming van het glazuur én bij gewenning.
Poets het liefst ’s avonds voor het slapengaan. Zo blijft de fluoride langer op de tandjes en helpt het om gaatjes te voorkomen.
Gebruik een peutertandpasta met fluoride (500 – 750 ppm) die geschikt is voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Kies een variant speciaal voor baby’s of jonge kinderen.
Als uw kind 2 jaar is, worden tandenpoetsen en mondverzorging steeds belangrijker. Er zijn inmiddels meerdere tanden doorgekomen en het glazuur van het melkgebit is nog altijd kwetsbaar. Omdat jonge kinderen vaak dol zijn op zoete tussendoortjes en drankjes, is een goede poetsroutine belangrijk om gaatjes te voorkomen. Bovendien leren kinderen in deze fase gewoontes aan die vaak blijven bestaan. Door tandenpoetsen op een positieve en speelse manier onderdeel te maken van de dagelijkse routine, legt u een sterke basis voor een leven lang goede mondzorg. Laat uw kind gerust zelf oefenen met poetsen, maar blijf altijd napoetsen. Peuters en kleuters kunnen hun gebit namelijk nog niet zelfstandig goed schoonhouden. Poets 2 keer per dag, na het ontbijt en voor het slapengaan.
Poets systematisch: begin bijvoorbeeld achterin en neem de binnenkant, buitenkant en bovenkant van alle tanden en kiezen mee.
Poets 2 keer per dag: ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan. Zo blijft het gebit van uw kind goed beschermd tegen gaatjes.
Kies een kindertandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. Een handtandenborstel of een kindvriendelijke elektrische borstel zijn beide geschikt.
Gebruik een kindertandpasta met fluoride (500 – 750 ppm) die geschikt is voor de leeftijd van uw kind. Controleer het etiket voor de juiste leeftijdsaanduiding.
Tussen de 6 en 12 jaar wisselen kinderen hun melkgebit voor een blijvend gebit. In deze periode is goede mondverzorging extra belangrijk. De nieuwe blijvende tanden en kiezen zijn vaak nog niet volledig uitgehard en daardoor gevoeliger voor zuren en tandplak. Ook breken de eerste blijvende kiezen vaak ongemerkt achter de melkkiezen door, waardoor ze makkelijk worden vergeten tijdens het poetsen. Omdat kinderen op deze leeftijd steeds zelfstandiger worden, willen ze vaak zelf poetsen. Dat is een goede ontwikkeling, maar het blijft belangrijk om als ouder mee te kijken en indien nodig na te poetsen. De fijne motoriek en het concentratievermogen zijn nog in ontwikkeling, waardoor sommige plekken snel overgeslagen worden.
Poets 2 keer per dag, telkens 2 minuten lang. In de ochtend na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan.
Gebruik een kindertandenborstel met zachte haren en een kleine borstelkop. Een elektrische tandenborstel met kindvriendelijke opzetborstel is ook een goede keuze.
Kies een kindertandpasta met fluoride (1000 – 1500 ppm), afgestemd op de leeftijd van uw kind. Let op de leeftijdsaanduiding op de verpakking.
Ook bij een volwassen gebit blijft tandenpoetsen de basis van een goede mondgezondheid. Hoewel de tanden en kiezen zijn uitgegroeid, blijft het tandglazuur kwetsbaar voor zuren en bacteriën. Dagelijks poetsen helpt bij de verwijdering van tandplak en voorkomt zo gaatjes, tandvleesproblemen en een slechte adem. Bovendien zorgt een goede poetsroutine ervoor dat vullingen, kronen en andere tandheelkundige behandelingen langer meegaan. Naast het poetsen van tanden en kiezen is aandacht voor de tandvleesranden en de ruimten tussen de tanden belangrijk. Door deze plekken goed schoon te houden, verkleint u de kans op ontstekingen en tandsteen.
Bij dagelijks tandenpoetsen sluipen er soms kleine gewoontes in die minder goed zijn voor uw gebit.
Zowel met een handtandenborstel als met een elektrische tandenborstel kunt u uw gebit goed schoonhouden, mits u op de juiste manier poetst. Toch blijkt uit onderzoek dat een elektrische tandenborstel vaak nét iets meer tandplak verwijdert en het tandvlees beter beschermt. Vooral voor mensen die moeite hebben met de juiste poetstechniek of de neiging hebben te hard te poetsen, kan een elektrische borstel een uitkomst zijn. Deze maakt automatisch de juiste bewegingen en helpt met functies zoals een timer en druksensor. Dat neemt echter niet weg dat ook een handtandenborstel prima werkt, zolang u rustig en systematisch poetst.
Elektrische tandenborstels met roterend-oscillerende bewegingen maken zelf ronddraaiende poetsbewegingen en verwijderen doorgaans iets meer tandplak. Veel modellen hebben ook een timer of druksensor, wat helpt bij een goede poetshouding.
Sonische tandenborstels maken een snelle zijwaartse trilling en verspreiden via die beweging ook kleine lucht- en waterbelletjes tussen de tanden. Deze techniek voelt anders aan en kan prettig zijn bij gevoelig tandvlees, teruggetrokken tandvlees of gevoelige tanden.
Het beste is om voor het ontbijt te poetsen. Zo beschermt u uw tanden vooraf tegen zuren in voeding. Poets liever niet direct na het eten, omdat het glazuur dan tijdelijk zachter is en sneller beschadigt.
Het gebruiken van flossdraad, stokers of ragers het liefst vóór het tandenpoetsen, bij voorkeur ’s avonds. Zo verwijdert u eerst etensresten en tandplak tussen de tanden. Tijdens het poetsen neemt u daarna de losgekomen resten mee en kan de fluoride uit de tandpasta beter tussen de tanden inwerken.
Het is verstandig om 30 minuten te wachten, zodat de beschermende fluoride voldoende kan inwerken. Ook wanneer u juist na het eten poetst, is het verstandig om 30 minuten te wachten, zodat het glazuur eerst herstelt.
Ja, langer dan 2 minuten poetsen is niet nodig en kan zelfs schade veroorzaken. Te lang of te hard poetsen kan het tandglazuur aantasten en het tandvlees irriteren. Houd daarom de aanbevolen poetsduur van 2 minuten aan en gebruik lichte druk.
Wil je meer weten over hoe je goed zorgt voor je gebit? Lees dan eens een van de onderstaande pagina’s over mondgezondheid:
Wilt u een afspraak maken voor een periodieke controle of een behandeling bij onze mondhygiëniste? Neem dan contact met ons op via 030 – 760 1267 of stuur een e-mail naar info@tandartsutrecht.nl. Nieuw bij onze praktijk? Schrijf u dan eenvoudig online in!
Maliekwartier Tandartsen
Maliebaan 67
3581 CE Utrecht (route)
T. 030 – 760 1267
E. info@tandartsutrecht.nl
Ervaringen van onze patiënten