Vandaag gesloten

Tanden sealen

Door uw tanden tweemaal daags te poetsen en de ruimte tussen uw tanden en kiezen goed te reinigen met stokers, ragers of flosdraad, verkleint u de kans op gaatjes of andere gebitsproblemen. Een andere manier om gaatjes te voorkomen is door uw tanden te laten sealen. Zo kunnen bacteriën niet meer doordringen tot diep in de tand of kies. Wanneer u uw tanden laat sealen bij Maliekwartier Tandartsen, profiteert u standaard van de volgende voordelen:

 • Gesealde tanden om gaatjes te voorkomen
 • Elke maandag tot en met donderdag geopend tot 20:00 uur
 • Ervaren tandartsen en preventieassistentes
Inschrijven030 760 1267

Wat is tanden sealen?

Het sealen van tanden betekent dat er sprake is van een afdichting van putjes en groeven met een zogenaamde fissuurlak. Dit zorgt voor een optimale bescherming tegen het ontstaan van tandplak en voorkomt daardoor dat er gaatjes ontstaan.

De behandeling

Komt u voor een tanden sealen behandeling langs bij Maliekwartier Tandartsen, dan vindt deze in een aantal stappen plaats.

Uw tanden schoonmaken en drogen

Het is belangrijk om de te sealen tanden eerst zorgvuldig schoon te maken. Na de reiniging is het van belang om de tanden en kiezen droog te maken. Dit om te voorkomen dat er speeksel achterblijft en het sealmiddel niet goed hecht. Voor het drogen gebruiken we een speekselzuiger in combinatie met wattenrolletjes. In bepaalde situaties maakt de tandarts gebruik van een rubberen lapje, om dit met een klemmetje vast te zetten. De tandarts gebruikt dan een luchtspuit om de kies te drogen.

Etsen en spoelen

Na het drogen van de tand of kies, ruwen we de putjes en groefjes in uw tanden wat op. Dit zorgt voor een betere hechting. Het opruwen doen we met een gel die over zure bestanddelen beschikt. Deze techniek heet etsen. Het middel heeft even tijd nodig om in te werken en daarna gebruiken we water om de gel te verwijderen. Hiervoor gebruiken we een waterspuit met water, dat de speekselzuiger vervolgens opzuigt.

Tanden sealen en laten uitharden

Vervolgens sealen we de tanden. De tandarts brengt een laagje sealmiddel aan op de kies. Door het opruwen van de groefjes en putjes trekt het middel tot diep in de tand in. Na het sealen van tanden moet het sealmiddel uitharden. Dit proces versnellen we door een lamp met blauw licht erop te richten. Uiteraard controleren we daarna of het laagje sealmiddel zich goed gehecht heeft.

Na het tanden sealen

Na afloop van de behandeling kunt u vrijwel direct weer eten en drinken. Ook mag u de behandelde tanden diezelfde dag weer poetsen met tandpasta.

Tanden sealen kosten

De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt ieder jaar de tarieven voor tandartsbehandelingen. De kosten voor het laten sealen van uw tanden zijn dus bij alle tandartsen gelijk. Bekijk het overzicht met tarieven voor inzicht in de kosten van tanden sealen.

Tanden sealen vergoeding

Er is voor kinderen tot 18 jaar sprake van een vergoeding van de kosten van tanden sealen. Tandartskosten voor minderjarige kinderen vallen namelijk onder de basisverzekering en tanden sealen valt daaronder. Bij volwassenen is er geen sprake van een vergoeding vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende tandartsverzekering afgesloten bij uw zorgverzekeraar? Bekijk in dat geval de voorwaarden van deze verzekering. Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een behandeling voor tanden sealen?

Tanden sealen is een simpele tandartsbehandeling en neemt vaak niet meer dan tien minuten in beslag. Dit is ook een reden dat de tandarts deze behandeling vaak combineert met een controle-afspraak.

Is er sprake van een blijvend resultaat?

De sealbehandeling zorgt meerdere jaren voor bescherming tegen tandplak. Dit is een van de voordelen van tanden sealen, maar de behandeling biedt geen blijvend resultaat. Na meerdere jaren slijt het laagje kunsthars. Daarom blijft een goede mondhygiëne altijd belangrijk.

Hoef ik mijn tanden na de behandeling niet meer te poetsen?

Het blijft belangrijk om na het sealen van tanden tweemaal daags te blijven poetsen. Er zit een beschermlaagje op de tanden en kiezen, maar dit biedt geen 100% garantie voor het tegengaan van gaatjes. Het is een extra bescherming om het risico op cariës te verkleinen.

Contact opnemen met Maliekwartier Tandartsen

Wilt u uw tanden of die van uw kind laten sealen? Neem contact op met Maliekwartier Tandartsen en maak een afspraak voor een consult of om u in te schrijven. Onze tandartspraktijk is gevestigd aan de Maliebaan 67 in Utrecht. Bel ons op 030 760 1267 of stuur een bericht naar info@tandartsutrecht.nl.

 • Contact- en adresgegevens

  Maliekwartier Tandartsen
  Maliebaan 67
  3581 CE Utrecht (route)
  E. info@tandartsutrecht.nl
  T. 030 760 1267

 • Openingstijden

  • Maandag:08.00 - 20.00
  • Dinsdag:07.00 - 20.00
  • Woensdag:08.00 - 20.00
  • Donderdag:08.00 - 20.00
  • Vrijdag:08.00 - 16.00
  • Zaterdag:Gesloten
  • Zondag:Gesloten

Ervaringen van onze patiënten

Fijne moderne praktijk in mooi historisch pand met vriendelijke en deskundige tandartsen, mooi team.

Y. Scheppink

Inschrijven030 760 1267