Vandaag geopend van 08.00 tot 14.00

Parodontologie

Tijdens de controle kijkt de tandarts niet alleen zorgvuldig uw tanden en kiezen na, ook het tandvlees wordt gecontroleerd. Het tandvlees en het onderliggende kaakbot kunnen aangetast raken door tandplaque of tandsteen wat tandvleesontsteking tot gevolg heeft. Wanneer het tandvlees ontstoken is, is er sprake van gingivitis. Wanneer het steunweefsel rondom tanden en kiezen (het parodontium) ontstoken is, is er sprake van parodontitis. In beide situaties is tandheelkundige behandeling noodzakelijk. De parodontologie omvat dat deel van de tandheelkunde wat zich richt op de gezondheid van het parodontium.

Uw eigen mondhygiëne is het belangrijkst in het behoud van gezond tandvlees en het voorkomen van tandvleesproblemen. Daarnaast speelt regelmatige professionele gebitsreiniging een belangrijke rol. In geval van parodontitis is een zorgvuldige reiniging van worteloppervlaktes van belang en kunnen er aanvullende behandelingen geïndiceerd zijn waarbij het tandvlees wordt ‘opgelicht’ (geflapt) en de worteloppervlakken direct kunnen worden gereinigd. In het verlengde hiervan liggen weefselherstellende technieken ter correctie van het tandvlees en onderliggende kaakbot.

Belangrijke stappen in de behandeling van parodontitis zijn

  • Intake en parodontaal mondonderzoek in combinatie met röntgenfoto’s
  • Parodontale therapie waarbij de tand- en worteloppervlakken gereinigd worden
  • Parodontale herbeoordeling
  • Aanvullende chirurgische therapie indien noodzakelijk
  • Evaluatie van de behandeling en nazorg ter controle en preventie van tandvleesproblemen

Heeft u last van bloedend tandvlees of denkt u last te hebben tandvleesontsteking? Neemt u dan spoedig contact op met een tandarts of mondhygiënist voor meer informatie door te bellen naar 030 760 1267 of mail naar info@tandartsutrecht.nl.

Kijk hier voor meer informatie over dit onderwerp,

Ervaringen van onze patiënten

Fijne moderne praktijk in mooi historisch pand met vriendelijke en deskundige tandartsen, mooi team.

Y. Scheppink

Inschrijven030 760 1267