Vandaag geopend van 08.00 tot 20.00

Brug plaatsen bij Maliekwartier Tandartsen

Laat een brug plaatsen om één of meer ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Bruggen zijn een duurzame vervanging en worden geplaatst om het uiterlijk en de kauwfunctie van het gebit te herstellen.

 • Duurzame vervanging van ontbrekende tanden
 • Herstel van uw kauwfunctie en glimlach
 • Persoonlijk behandelplan incl. kostenindicatie vooraf

Wilt u graag meer informatie over bruggen of direct een afspraak maken voor een consult? Neem dan contact met ons op via onderstaande button of door te bellen naar 030 – 760 1267. De tandarts laat u graag zien wat een brug voor de vorm en functie van uw gebit kan betekenen.

Afspraak maken

 

Snel naar

 

Wanneer is een brug nodig?

Er zijn meerdere redenen om een brug te laten plaatsen:

 • Een brug verbetert de kauwfunctie door het vervangen van een ontbrekende tand of kies.
 • Een brug verbetert de glimlach en het uiterlijk van het gebit.
 • Een brug draagt bij aan de stabiliteit van het gebit en voorkomt dat tanden en kiezen scheef- of uitgroeien.

 

De behandeling van een brug

Net als bij een kroon wordt een brug ook in twee of drie behandelingen geplaatst. De behandeling verloopt in grote lijnen als volgt:

1. Omliggende tanden voorbehandelen

De omliggende tanden worden bijgeslepen om ruimte te creëren voor de brug. Dit gebeurt onder verdoving, zodat het pijnloos is.

2. Afdrukken maken

Vervolgens wordt een beetafdruk gemaakt. Op basis van deze afdruk zal het tandtechnisch laboratorium de brug gaan maken.

3. Kleur van de brug bepalen

Tijdens de derde stap van de behandeling bepaalt u in overleg met de tandarts de kleur van de brug. Zo benaderen we uw natuurlijke kleur van uw tanden en is de brug straks niet van echt te onderscheiden.

4. Tijdelijke brug plaatsen

Om de open ruimte te beschermen plaatst de tandarts een tijdelijke voorziening in uw gebit. Deze tijdelijke brug zit vast in uw mond en geeft u alvast een idee hoe de uiteindelijke brug zal worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de tanden en kiezen beschermd worden totdat de definitieve brug door de tandtechnieker gemaakt is.

5. Definitieve brug bevestigen

Tijdens de laatste behandeling plaatst de tandarts de definitieve brug.

Indien uw eigen tanden of kiezen niet geschikt zijn om een brug op te vervaardigen dan kan een implantaat soms een alternatief zijn. Implantaten worden als kunstwortel in het kaakbot geplaatst, waarna er een kroon of brug op bevestigd kan worden.

Wilt u meer informatie over bruggen? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens of loop binnen in de praktijk.

Contact

Maliekwartier Tandartsen
Maliebaan 67
3581 CE Utrecht (route)
T. 030 – 760 1267
E. info@tandartsutrecht.nl

Openingstijden

 • Maandag:08:00 - 20:00 uur
 • Dinsdag:07:00 - 20:00 uur
 • Woensdag:08:00 - 20:00 uur
 • Donderdag:08:00 - 20:00 uur
 • Vrijdag:08:00 - 16:00 uur
 • Zaterdag:Gesloten
 • Zondag:Gesloten

Onze tandarts voor kroon- en brugwerk

In onze tandartspraktijk voert tandarts Derks behandelingen uit met betrekking tot kroon- en brugwerk. Hij heeft een speciaal aandachtsgebied voor esthetische en reconstructieve tandheelkunde, waaronder kronen en bruggen. Kom langs in de praktijk voor een ontmoeting of bel ons op telefoonnummer 030 – 760 1267.

"Ik ben al jaren patiënt en wordt altijd goed geholpen. Qua planning denken ze ook mee over het spreiden van de kosten.
Anoniem op Independer

Kosten en vergoeding

De kosten van een brug zijn afhankelijk van het soort brug en het aantal tanden dat ontbreekt. Vraag de tandarts om een kostenindicatie voor het vervaardigen van een brug, zodat u achteraf niet tegen onverwachte kosten aan loopt.

Daarnaast kunt u de kostenindicatie gebruiken om bij de zorgverzekering te controleren of u aanspraak maakt op een vergoeding van de kosten. Bruggen worden nooit vanuit de basisverzekering vergoed, dus u moet aanvullend verzekerd zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Meer informatie over onze tarieven >>

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoordt de tandarts een aantal veelgestelde vragen over bruggen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Wat is een brug?

Met een brug is het mogelijk om één of meer ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Een brug is een vaste constructie die steunt op pijlers. De pijlers staan aan beide zijdes van de ontbrekende tand en zijn iets beslepen om ruimte te maken voor de brugconstructie. De pijlers worden voorzien van een kroon die verbonden is met een dummy (brugtussendeel) die de open ruimte van de ontbrekende tand of kies 'overbrugt'. Meer informatie over bruggen

Welke soorten bruggen zijn er?

In de tandheelkunde wordt gebruik gemaakt van drie soorten bruggen:

 • Een reguliere brug waarbij deze aan de pijlers, aan weerszijden van de ontbrekende tand wordt bevestigd.
 • Een vrij-eindigende brug waarbij beide pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand bevinden. Hier wordt de brug aan de pijlers vastgemaakt die aan de linker- of rechterkant van de open ruimte liggen.
 • Een etsbrug wordt geplaatst als omliggende tanden nog in goede staat zijn. De brug wordt dan aan de achterkant van naastgelegen tanden vastgelijmd.

Meer informatie over bruggen

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling wordt onder verdoving uitgevoerd, waardoor u geen pijn voelt. Het is wel mogelijk dat u na de behandeling gevoelige tanden en kiezen ervaart, maar dat is goed te bestrijden met een pijnstiller. Houdt de gevoeligheid aan of wordt het erger, neem dan contact op met onze praktijk. Meer informatie over bruggen

Hoe lang gaat een brug mee?

Over het algemeen gaat een brug ruim 10 jaar mee. De levensduur van een brug is echter wel afhankelijk van het materiaal en de persoonlijke mondhygiëne. Een goede mondhygiëne draagt bij aan de duurzaamheid. Meer informatie over bruggen

Hoe onderhoud ik mijn brug?

Over het algemeen gaat een brug ruim 10 jaar mee. De levensduur van een brug is echter wel afhankelijk van het materiaal en de persoonlijke mondhygiëne. Een goede mondhygiëne draagt bij aan de duurzaamheid. Meer informatie over bruggen

Consult aanvragen bij Maliekwartier tandartsen in Utrecht

Neem contact op voor een consult met de tandarts. We zijn bereikbaar via telefoonnummer 030 – 760 1267 en via e-mailadres info@tandartsutrecht.nl. Tijdens de afspraak laten we u graag zien hoe een brug uw glimlach en kauwfunctie kan verbeteren.

Kijk hier voor meer informatie over bruggen.

Ervaringen van onze patiënten

Fijne moderne praktijk in mooi historisch pand met vriendelijke en deskundige tandartsen, mooi team.

Y. Scheppink

Inschrijven030 760 1267