Vandaag geopend van 08.00 tot 20.00

Periodieke controle

Door elk half jaar een periodieke controle te laten uitvoeren door de tandartsen van Maliekwartier Tandartsen voorkomt u gaatjes en andere vervelende gebitsproblemen. Tijdens een periodieke controle controleren we uw tanden en het tandvlees. Eens in de zoveel tijd maken we röntgenfoto’s om de stand van uw tanden en kiezen te beoordelen. Bent u toe aan een periodieke controle? Maak dan een afspraak via onderstaande belbutton. Bent u nieuw bij Maliekwartier Tandartsen? Schrijf u dan eerst in.

 • Elk half jaar een controle van uw tanden en tandvlees
 • Elke maandag tot en met donderdag geopend tot 20:00 uur
 • Ervaren tandartsen en preventieassistenten
Inschrijven030 760 1267

Wat is een periodieke controle?

Een periodieke controle houdt in dat de tandarts de status van uw tanden en kiezen beoordeelt. Er vindt een controle plaats op cariës, net als op de status van het tandvlees. Een periodieke controle is wat dat betreft een preventief onderzoek. Dit om tijdig eventuele problemen aan het gebit te ontdekken en indien nodig daar een gepaste behandeling voor uit te voeren. De preventieve behandeling heeft als voordeel dat hiermee gebitsproblemen vroegtijdig zijn te behandelen en te voorkomen.

De behandeling

Komt u voor een periodieke controle naar Maliekwartier Tandartsen, dan neemt u plaats in de tandartsstoel en voert de tandarts het gebitsonderzoek uit. De behandeling bestaat hierbij uit een aantal onderdelen, die we elk graag aan u toelichten.

Röntgenfoto

Afhankelijk van de tijd sinds uw laatste röntgenfoto, kan het soms nodig zijn een nieuwe te maken. Dit om tijdig eventuele gebitsproblemen te detecteren die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Doorgaans vindt het maken van een röntgenfoto om de twee jaar plaats, tenzij er eerdere redenen voor aanwezig zijn. Een röntgenfoto heeft als voordeel niet op het oog zichtbare problemen aan te tonen, bijvoorbeeld als er sprake is van een ontsteking of afbraak van bot, maar ook van verborgen gaatjes.

Controle tanden, tandvlees en wangslijmvlies

De tandarts controleert tijdens de behandeling uw tanden en kiezen, maar ook het tandvlees en wangslijmvliezen. De tandarts beoordeelt de conditie van uw tandvlees met behulp van een zogenoemde PPS-score. De uitkomst varieert en bepaalt of het bijvoorbeeld nodig is om een afspraak te plannen bij de mondhygiënist.

Vervolgbehandeling bij gaatjes

Indien er sprake is van een of meerdere gaatjes maakt u een afspraak voor een vervolgbehandeling. U krijgt van de tandarts eveneens advies met betrekking tot het tandenpoetsen of andere preventieve maatregelen om uw mondgezondheid optimaal te houden.

Periodieke controle kosten

De kosten van een periodieke controle behandeling staan vast. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt de tarieven vast voor de verschillende tandartsbehandelingen en zo ook voor de periodieke controle. Een periodieke controle valt wat dat betreft onder de noemer van diagnostisch onderzoek. Het consult voor periodieke controle is te herkennen aan de tariefcode C002. De kosten vallen hoger uit indien de tandarts bijvoorbeeld een of meerdere röntgenfoto’s maakt of ook nog 5 of 10 minuten tijd besteedt aan het verwijderen van tandsteen. Ook hiervoor geldt dat de tarieven zijn vastgelegd.

Periodieke controle vergoeding

De basisverzekering biedt dekking voor de periodieke controle van minderjarige kinderen. Er is vanaf de leeftijd van 18 jaar geen sprake van een vergoeding vanuit de basisverzekering. Indien er sprake is van een aanvullende tandartsverzekering, bepaalt de dekking van deze verzekering in hoeverre er een vergoeding beschikbaar is voor de periodieke controle.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak is een periodieke controle nodig?

Maliekwartier Tandartsen raadt aan om twee keer per jaar een consult in te plannen voor een periodieke controle. Het is door deze controle mogelijk om tijdig problemen te signaleren en een behandeling te starten om verergering van gebitsproblemen te voorkomen.

Waarom maken jullie röntgenfoto’s?

Het is belangrijk om periodiek röntgenfoto’s te maken van het gebit en de kaak om niet zichtbare problemen te signaleren. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er een ontsteking in de kaak verborgen zit of dat er gaatjes zijn die met het blote oog niet direct zichtbaar zijn.

Hoelang duurt een periodieke controle?

Een periodieke gebitscontrole duurt hooguit 15 minuten, maar voorkomt gebitsproblemen, waarvoor langere behandelingen nodig zijn.

Wordt mijn gebit ook uitgebreid gereinigd tijdens de controle?

Een uitgebreide  gebitsreiniging maakt geen onderdeel uit van de periodieke controle. Het is mogelijk om voor deze gebitsreiniging een aparte afspraak te maken bij onze tandarts, mondhygiënist of preventieassistent.

Neem contact op met Maliekwartier Tandartsen

Neem contact op met Maliekwartier Tandartsen voor het inplannen van een periodiek onderzoek. Wij hebben ruimte om nieuwe patiënten aan te nemen. Staat u nog niet ingeschreven bij onze praktijk, dan plannen wij graag een intake met u in. Bel naar 030 760 1267 om u in te schrijven of om direct een consult aan te vragen. Onze praktijk is centraal in Utrecht gelegen en wij hanteren ruime openingstijden.

   • Contact

    Maliekwartier Tandartsen
    Maliebaan 67
    3581 CE Utrecht (route)
    T. 030 760 1267
    E. info@tandartsutrecht.nl

   • Openingstijden

    • Maandag:08.00 - 20.00
    • Dinsdag:07.00 - 20.00
    • Woensdag:08.00 - 20.00
    • Donderdag:08.00 - 20.00
    • Vrijdag:08.00 - 16.00
    • Zaterdag:Gesloten
    • Zondag:Gesloten

Ervaringen van onze patiënten

Fijne moderne praktijk in mooi historisch pand met vriendelijke en deskundige tandartsen, mooi team.

Y. Scheppink

Inschrijven030 760 1267