Vandaag gesloten

Kroon laten plaatsen bij Maliekwartier Tandartsen in Utrecht

Een kroon laat u plaatsen om de vorm en functie van uw gebit op duurzame wijze te herstellen. Daarnaast bieden kronen ook de oplossing wanneer een tand of kies onvoldoende houvast biedt voor een nieuwe vulling. Bovendien kunnen kronen het uiterlijk van uw gebit verbeteren, zodat u weer een mooie lach krijgt.

 • Volledige en partiële kronen (inlays/onlays) laten plaatsen
 • Kronen om de uitstraling en functie van uw gebit te herstellen
 • Behandelplan met kostenindicatie voorafgaand aan de behandeling

Consult aanvragen

Snel naar

Via onderstaand menu navigeert u snel naar de gewenste informatie.

Wat is een kroon?

Een kroon is een duurzame restauratie voor een tand of kies. Het is een kapje van metaal en/of porselein dat uw eigen tand of kies omvat. Om een kroon goed om de tand of kies te passen, wordt de eigen tand of kies iets verlaagd en rondom afgenomen. Met een kroon wordt de oorspronkelijke vorm en functie van de tand of kies hersteld of aangepast. Tanden of kiezen die uitgebreid gerestaureerd zijn worden op deze manier veilig gesteld.

Partiële kronen (inlays/onlays)

Naast een volledige kroon is het mogelijk om een tand of kies duurzaam te herstellen met een partiële kroon. Hierbij wordt het kauwvlak van een kies overkapt om de kies te versterken en te beschermen tegen barsten door kauwkrachten.

In deze praktijk heerst een ongedwongen sfeer. De tandarts en zijn assistente stellen je op je gemak en de behandeling wordt vooraf duidelijk uitgelegd. Sinds de oprichting ben ik patiënt bij deze praktijk.
Anoniem op Zorgkaart Nederland

Wanneer laat ik een kroon plaatsen?

Als een tand of kies al meerdere malen uitgebreid hersteld is met een vulling of wanneer er een wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden, kan de situatie zich voordoen dat er onvoldoende houvast is voor een nieuwe vulling. Dat is vaak het geval wanneer er een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan, bijvoorbeeld door tandbederf. Verlies van tandweefsel is een reden om een kroon te maken ter herstel en behoud van een tand of kies.

Een andere reden om een kroon te vervaardigen is het verbeteren van het uiterlijk van het gebit. Qua vorm en kleur is het namelijk ook mogelijk om met behulp van een kroon de tanden te verfraaien.

De behandeling: hoe wordt een kroon geplaatst?

Een behandeling waarbij een kroon wordt geplaatst verloopt in meerdere stappen. Hiervoor dient u in veel gevallen twee of drie bezoeken aan de tandarts te brengen.

1. Het bewerken van de tand of kies

Om voldoende ruimte te creëren in het gebit voor een kroon, worden omliggende tanden of kiezen indien nodig bewerkt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, zodat de behandeling pijnvrij is.

2. Een beetafdruk maken

Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw beet, zodat hij kan beoordelen hoe uw boven- en ondertanden op elkaar passen en hoe groot de kroon moet worden.

3. De kleur van de kroon bepalen

In overleg met de tandarts bepaalt u de kleur van de kroon. We kiezen een kleur die past bij uw eigen tanden en kiezen, zodat de kroon niet van uw echte tanden te onderscheiden is.

4. Plaatsing van een tijdelijke kroon

Terwijl de kroon wordt vervaardigd, plaatst de tandarts ter bescherming een tijdelijke kroon over de bewerkte tand of kies.

5. De definitieve kroon plaatsen

Tijdens de laatste afspraak plaatst de tandarts de definitieve kroon in uw mond.

In sommige gevallen biedt een eigen tand of kies te weinig houvast voor een kroon. In dat geval zal de tandarts een opbouw plaatsen als basis voor een kroon, bijvoorbeeld een implantaat. Neem contact met ons op voor meer informatie of advies.

 • Contact

  Maliekwartier Tandartsen 
  Maliebaan 67 
  3581 CE Utrecht (route
  E. info@tandartsutrecht.nl 
  T. 030 760 1267

 • Openingstijden

  • Maandag:08:00 - 20:00 uur
  • Dinsdag:08:00 - 17:00 uur
  • Woensdag:08:00 - 20:00 uur
  • Donderdag:08:00 - 20:00 uur
  • Vrijdag:08:00 - 14:00 uur
  • Zaterdag:Gesloten
  • Zondag:Gesloten

Napijn

Na de behandeling kan de tand of kies onder de kroon gevoelig zijn. De gevoeligheid is vaak tijdelijk en verdwijnt vanzelf. Wanneer dit aanhoudt raden we aan om contact op te nemen met de praktijk.

Onze tandartsen met aandachtsgebied kronen en bruggen

Tandartsen Derks en Buijs zijn onze tandheelkundig specialisten met een speciaal aandachtsgebied voor kronen. Zij hebben jarenlange ervaring in het esthetisch verbeteren van het gebit met kronen en bruggen.

De tandarts is zeer deskundig en werkt op een rustige manier. Bij klachten kan ik altijd snel terecht en ze zijn zeer nauwkeurig in het nakomen van afspraken.
Anoniem op Independer

Kosten en vergoeding van kronen

De kosten van een kroon zijn afhankelijk van het materiaal en de kosten van het tandtechnisch laboratorium waar de kroon vervaardigd wordt. Wanneer een opbouw noodzakelijk is om voldoende houvast te creëren voor de kroon zijn de kosten hoger. We adviseren u dan ook om de tandarts om een kostenindicatie te vragen.

De kostenindicatie gebruikt u vervolgens om bij uw zorgverzekeraar te informeren naar de hoogte van de vergoeding waar u recht op heeft. Kronen worden namelijk niet vanuit de basisverzekering vergoed, ook niet voor kinderen tot achttien jaar. Met een aanvullende verzekering maakt u in veel gevallen aanspraak op een vergoeding, vaak een percentage van de kosten.

Persoonlijk consult aanvragen

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie tijdens een persoonlijk consult? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar info@tandartsutrecht.nl of bel naar de praktijk op telefoonnummer 030 - 760 1267.

Kijk hier voor meer informatie over kronen.

Patient testimonials

MODERN PRACTICE IN A CHARMING HISTORICAL BUILDING WITH FRIENDLY AND PROFESSIONAL DENTISTS, GREAT TEAM.

Y. Scheppink

Register030 760 1267